divendres, 7 d’octubre del 2011

TRES DONES PER A LA PAU.

El Nobel de la Pau ha premiat enguany la lluita pels drets humans de tres dones. En algunes ocasions aquest premi ha estat controvertit, però també ha premiat la lluita pacífica de magnífics éssers humans. Fa temps que intento seguir la trajectoria de dugues d'aquestes dones, ho sento però no coneixía a Tawakkul Karman, i m'alegra que la seva tasca per a la pau i els drets humans hagi estat reconeguda a nivell mundial.
Voldría que no es penses que els han donat el premi per ser dones, sino per ser "Éssers Humans", encara que com a dona hem sento orgullosa de les meves "germanes".


Leymah Gbowee, liberiana, va començar la seva lluita al 2002 després de 13 anys de guerra civil i més de 150.000 morts. Després de somiar que encapçalaria un moviment per a la lluita per la pau va reunir unes quantes dones, al mercat del poble, i van decidir de reunir-se allà perquè era on els soldats del llavors president Taylor anaven a reclutar nens per a la seva causa. Al començament eren només desenes, però van acabar sent centenars de milers de dones que fins hi tot van fer una vaga de sexe ( es van negar a tenir relacions maritals fins que els homes no s'avinguessin a mantenir un diàleg per aconseguir la pau). Així va néixer el Moviment de Dones per la Pau de Libèria que va desembocar amb la pau definitiva de Libèria i amb la històrica elecció de la primera presidenta africana: Ellen Johnson Sireleaf.



La presidenta Ellen Johnson Sireleaf, Libèria, és des de el 2006 la primera dona africana que es converteix en presidenta.  Als 17 anys es va casar i va marxar als estats Units on va estudiar econòmiques a Harvard. Va ser ministra d’hisenda durant el govern de Tolbert (1972 -1973) però hi va renunciar per desacords en les despeses. Ha instaurat l'educació gratuïta i obligatòria de la primaria per a tots els nens i el seu govern està creant noves infraestructures al país. Ellen Johnson ha lluitat per a garantir la pau a Liberia,  promoure el desenvolupament econòmic i social i lluita per reforçar la posició de les dones  "les grans lluitadores que van desafiar al president Taylor sota el sol i la pluja fins aconseguir la pau".



Tawakkul Karman, coneguda pels seus compatriotes com a la "dama de ferro", encapsa-la al Iemen la lluita per el canvi de la societat musulmana tradicional i tribal i també les protestes multitudinàries contra la dictadura del president Alí Abdalá Saleh. Karman, periodista de 32 anys, lluita des de fa anys pels drets humans al Iemen.



Tres dones per a la Pau

il·lustració de Beatriz Aurora



2 comentaris:

Ana A.L.P ha dit...

Sin dudas la Labor de estas Mujeres es inmensamente valiosa en este mundo convulso y propenso a la guerra y el caos,gracias por recordarnos que a pesar de todo hay grandes seres humanos haciendo mucho por el Bien de todos.
Tus comentarios en mi blog se han publicado sin problemas.
Un abrazo y Gracias por compartir estos momentos tan gratos.

Ana A.L.P ha dit...

Por cierto,no dejes de buscar "Las Nieblas de Avalón",es totalmente enriquecedor respecto a un personaje tan mal enfocado siempre.Y,yo también he disfrutado mucho de Las Brujas Mayfair,una saga que atrapa e inquieta!!Anne Rice es una escritora fascinante.