diumenge, 20 de novembre del 2011

FLORENCE NIGHTINGALE "La dama del llum"




“Si no hi hages ningú insatisfet amb el que te, el món mai arribaria a ser millor."

“Centenars lluiten i s'ofeguen, però així és el descubriment del nou món. però abans, deu vegades abans, prefereixo morir entre les oles, de camí cap a aquest nou món, a quedarme encallada a terra.”

Florence Nightingale (1820-1910)



Líder anglesa en les reformes d'hospitals i fundadora de la professió d'infermeria en l'era Victoriana, també va ser innovadora en la recol·lecció, interpretació i presentació de les estadístiques descriptives; va mostrar com l'estadística proporciona un marc d'organització per controlar i aprendre i pot portar a importants millores en les pràctiques quirúrgiques i mediques. 
També va desenvolupar una Fórmula Model d'Estadística Hospitalària perquè els hospitals recol·lectessin i generessin dades i estadístiques consistents. Va ser convidada a pertànyer a la Societat Estadística Real al 1858 i nomenada membre d'honor de l'Associació Americana d'Estadística al 1874.

Però, com la filla d'una família burgesa de l'època victoriana va arribar a canviar el sistema hospitalari?

El seu pare, William Nightingale estava involucrat en el moviment contra l’esclavitud i creia ferventment que les dones, especialment les seves filles, havien d'obtenir una educació, així la Florence i la seva germana van aprendre llatí, italià, grec, història i matemàtiques. 
Als 23 anys la jove Florence va dir als seus pares que volia ser infermera, al que ells es van oposar doncs en aquella època les infermeres eren dones de classe baixa treballadora i dubtosa reputació.
Per fi al 1851 i a l'edat de 31 anys va aconseguir entrenar-se com infermera i va anar a treballar a l'hospital Kaiserworth, a Alemanya.
Dos anys més tard la van anomenar directora del hospital per a dones invàlides a Harley Street, London, i  l'any següent li van permetre que portés 38 infermeres, formades per ella, a cuidar els soldats britànics a la guerra de Crimea.
Allà quedà esgarrifada de les condicions de l'hospital militar on els homes no tenien les mínimes condicions higièniques, ni tan sols menjar decent. En aquestes condicions les infeccions i les morts eren molt altes.
Durant aquest temps va inventar un gràfic d’àrea polar on les estadístiques demostraven que  millorant el sistema de sanitat les morts es reduirien. Però va topar amb l'oposició dels metges i militars que es van sentir atacats i criticats; amb tot al final va aconseguir introduir les reformes proposades gracies als seus contactes amb el Times, reduint la proporció de mortalitat dels pacients.


Florence Nightingale va ser una feminista que defensar el dret a que les dones estudiessin carreres i va escriure i publicar dos llibres per difondre els seus estudis i treballs.
Se la coneixia com La dama del llum perquè a la nit acostumava a passejar-se per les sales de l'hospital amb un llum per passar cura dels malalts.


Cerimònia en honor a aquesta gran dona
Avui, cent anys després de la seva mort, se la continua recordant com a la dona que va aconseguir organitzar l'higiene dels hospitals, crear una escola d'infermería i introduir uns canvis que han portat al que es avui l'infermería.
desitjo que us hagi agradat!

*Dedico aquesta entrada a la meva germana i la seva labor en aquest món tan necessari i, sovint, poc reconegut.

8 comentaris:

Ana A.L.P ha dit...

Increible y grandiosa su historia,un ejemplo y espejo de muchas mujeres actuales,que .como tu propia hermana, llevan a cabo la labor de acompañar y ayudar y consolar y compartir su propia alma con la de seres tan necesitados.Considero esta,junto con la Educación, una de las Vocaciones mas Humanistas que existen,mas cercanas a la esencia del ser,mas dificiles y comprometidas.
Mi padre es un cirujano ortopédico. en vias de jubilarse,que aun sigue dando lo mejor de si mismo,en condiciones no siempre favorables.
Me uno a tu homenaje para todos los profesionales que cuidan fielmente de la Salud de un mundo tan lleno de calamidades.
Un gran abrazo y todo lo mejor,querida amiga.

Maria Cristina ha dit...

La FN va fer front a totes les crítiques demostrant científicament les seves teories. Aquest fet, entre d'altres va donar rellevància i dignitat al paper de les infermeres i de les dones en general en una societat com la del segle XIX. Es asombrosa l'actualitat de les seves publicacions, els seus estudis son fonamentals en la pràcita d'avui en dia.
Va afirmar que un entorn saludable es la base per aplicar unes cures adequades, premissa que en aquests moments està de molta actualitat.
Eli, gràcies pel teu reconeixement professional, però sobre tot pel teu carinyo.

Elisenda Ortega ha dit...

Simonetta, gracias por tus hermosas palabras que comparto totalmente. Hay profesiones que no sólo no son lo suficientemente pagadas si no que además no son reconocidas en toda su valía, y son todas aquellas que tienen un contacto directo con las personas ya sea en la educación, la salud o el equilibrio emocional.
Maria Cristina, m'alegra que t'hagi agradat l'entrada, feia molt de temps que volia fer-la doncs no només hi ha la gran tasca que va fer aquesta dona si no la dificultat afegida a ser dona al segle XIX i lluitar contra la societat; ja saps el que m'agrada reivindicar aquests grans èssers humans i de pas a totes vosaltres i la vostra lluita. Petons!

Luján Fraix ha dit...

UNA MARAVILLA LA HISTORIA DE ESTA MUJER DEDICADA COMPLETAMENTE A UNA VOCACIÓN. ESE LLAMADO DIVINO QUE LA LLEVÓ A DAR LO MEJOR DE SÍ MISMA A LOS DEMÁS, ES UN APOSTOLADO...

GRACIAS POR TRAER SU MENSAJE PUES NO LA CONOCÍA... YO ESCRIBO EN MIS RETRATOS PERFILES PARECIDOS.

BESOOOS

Sandra Ferrer Valero ha dit...

Quina vida més apassionant la d'aquesta dona oi? Fa temps li vaig dedicar una entrada al meu bloc que em va servir per coneixer una mica més de la seva vida. Gràcies per recordár-me-la. Certament va fer una tasca molt important i va ser sens dubte una dona extraordinària

Luján Fraix ha dit...

GRACIAS ELISENDA POR DARME LOS NOMBRES DE ESAS MARAVILLOSAS MUJERES HUMILDES Y SENCILLAS PERO TAN GRANDIOSAS.
INVESTIGARÉ LAS QUE ME MENCIONAS, YA SIMONETTA TAMBIÉN LO HIZO...

ES QUE ME ENCANTA EL INTERCAMBIO, ES CULTURA PARA TODOS.

BESOSSSS ENORMES

Siddharta ha dit...

Uauu Elisenda. És impressionant la teva labor de difondre la vida d'aquestes dones examplars. Segueix així, que no decaiga! És molt interessant. Quantes i quants mahatmas (ànimes GRANS) hi ha hagut i hi ha, i sovint ho desconeixem.

Una abraçada ben forta.

Elisenda Ortega ha dit...

Albert, quines boniques paraules: "Maghatmas" ànimes grans. Meravellós!

Petonets!