dilluns, 26 de març de 2012

MURASAKI SHIKIBU: L'art de la bellesa


Murasaki Shikibu (紫 式部 c. 978? - c. 1014?) va ser una escriptora japonesa creadora d'una de les obres literaries més importants i reconegudes de la literatura oriental, Genji Monogatari ("La Novel·la de Genji").
La seva família era noble però humil, era neta del gran poeta Kenesuki, encara avui és poden escoltar les seves lletres en cançons populars. El seu pare li va donar una bona educació, el que la nena va aprofitar demostrant la seva intel·ligència al llegir llibres que els joves de més edat no trobaven fàcils. Amb tot la seva infantesa no va ser feliç doncs la seva mare va morir al poc de nàixer ella i la seva germana gran, de qui ella en depenia molt, també va morir aviat.
Molt jove és va casar amb un noble, amb qui va tenir una filla, però que també va morir i va ser en aquest trist context que va escriure la seva novel·la El relato de Genji, de caràcter realista. L’obra li va donar molta popularitat, i va fer que el primer ministre l’afegís a la cort de l’emperadriu Akiko com a dama de companya fins l’any 1013, un any abans de la seva mort. La seva tomba és conserva a l’antiga capital, Kyoto, escenari dels seus personatges.
Tomba de Murasaki Shikibu

Escultures de l'autora
Obres:
Es autora d’un diari, Murasaki Shikibu Nikki, i del Genji monogatari, ("La novel·la de Genji"), la novel·la psicològica més antiga de la literatura universal y la mes important de la literatura japonesa clàssica
La seva notable capacitat d’observació la va portar a reflectir amb realisme totes les emocions pròpies del ésser humà intenten redimir l’ànima femenina,atrapada en les tradicions masclistes i patriarcals de l’ època.
En l'obra reflecteix subtilment les arts de seducció femenines
Rozanji, temple budista a Kyoto associat a Murasaki Shikibu.
També va escriure una col·lecció  de poema que la va classificar entre els anomenats "Trenta-sis immortals de la poesia" de l’època.
Us deixo un magnífic curt sobre la vida de les dones japoneses que va reflectir l'autora en les seves obres.
! 

Desitjo que us agradi!

6 comentaris:

Georgianna ha dit...

What a wonderful post, Elisenda! Fascinating. I studied Murasaki Shikibu in school but haven't heard of her for some years. I learned more in this post than in school. :)

Thank you for putting this together. I hope you are having a beautiful week. hugs – g

Princesa Nadie ha dit...

No conocía a esa poeta japonesa ,investigaré para leer algo de ella
La cultura japonesa tiene historias muy bellas
Enhorabuena por la presentación de tu libro
Tu traductor sigue sin funcionar con mi blog pero así me esfuerzo por traducir ¡igual hasta aprendo catalán!
Besos

Elisenda Ortega Matas ha dit...

Gracias a ambas por vuestros comentarios que valoro y agradezco. Princesa, siento la incompatibilidad de el traductor con tu ordenador, si quieres alguna traducción especifica no hay problema.. por suerte no es el caso de Georgiana, aquí si que no puedo ofrecerme. Un abrazo!

Luján Fraix ha dit...

Conozco a esta autora y el relato de Genji, me impresiona su tumba y las esculturas.

Los grandes siempre dejan su huella, su maestría, el mensaje de su voz.

Un besito
Excelente entrada como siempre.

Luján Fraix ha dit...

Hola querida amiga
Yo también he leído casi todos los libros de Isabel Allende, me gusta mucho su manera de escribir, es una de las grandes y es mujer.

Un beso enorme.

Sandra Ferrer ha dit...

Bonica entrada i precioses les imatges. He compartit aquest bonic racó a la pàgina de FB del meu bloc de dones. Una abraçada