La meva avia sempre ens deia que els objectes es fan vells, les persones és fan grans.
Avui vull parlar d'un gran artista, conegut de sobres per tots, i de com la seva obra és va esdevenir gran a mida que arribava a la seva vellesa.
Claude Monet
Monet va comprar una casa amb un extens terreny a Giberny, a prop de París, i s'hi va instal·lar entre els anys 1883 i 1926, any de la seva mort. Amb els anys el va convertir amb el meravellós jardí que va pintar una vegada i un altre a l'ultima etapa de la seva vida amb un estany esquitxat de nenúfars i un petit pon d'inspiració japonesa.
Fotografies de Giberny de Georgiana Lane
La vista de Monet empitjora des de 1919 però tenía por d'operar-se ja que podria quedar-se cec. Quatre anys més tard serà operat de dues cataractes i la seva vista es redueix considerablement, però continua pintant la sèrie dels nenúfars fins al final de la seva vida.
Tal vegada només a través de la supressió de certes coses puguem arribar a nivells més elevats. Serà que Monet tenia cataractes i no veia bé, o que la supressió del detall en la vista li va permetre arribar al nivell més profund de l'essència impressionista?
Giberny, per Monet
"Monet Refuses the Operation" (Monet refusa operar-se) poema de Lisel Mueller
Doctor, vostè diu que no hi ha halos
entorn de les llums a París.
Que jo veig una aberració
per vell, per malalt.
Li diré que he trigat tota la meva vida
per arribar a veure els boterells
de gas com a àngels, per suavitzar
i esborrar i per fi esvair
les vores que lamenta que no vegi,
per aprendre que la línia
que anomeno horitzó no existeix
i que cel i aigua, tan distants
són el mateix estat de l'ésser...
i vostè vol ara tornar-me
als meus errors de joventut: nocions
fixes a dalt i a baix,
les il·lusions d'un espai tridimensional.
Però podriem veure d'altres exemples, com Cézanne. Les pintures dels últims anys de Cézanne figuren entre les més conegudes i celebrades de la seva obra i entre les que més influència han tingut.
"Em sento cada vegada més lúcid davant la naturalesa."
Treballava cada dia a l'aire lliure fins que un catarro contret durant una tempesta va desencadenar una greu malaltia i ho va conduir a una mort sobtada en 1906.
Pintures realitzades en els últims anys de Cézanne
També tenim l'exemple de Henri Matisse que a la fi de la seva vida practicà tècniques com la dels papiers col·lés. El 1941, als 72 anys, li van diagnosticar un càncer i va ser hospitalitzat on es va sotmetre a una colostomia. Els seus metges li van donar sis mesos de vida, i va començar a utilitzar una cadira de rodes. Fins a la seva mort, al 1954, es va dedicar a la creació de collages amb paper tallat, sovint a gran escala, anomenats gouaches découpés. La seva sèrie característica anomenada Nu Bleu (Nu blau) és un exemple d'aquesta tècnica que ell va anomenar "pintura amb tisores"; en ella va demostrar la seva capacitat per tractar el color i la geometria d'un nou mitjà amb absoluta simplicitat.
Henri Matisse
Podríem parlar de molts artistes, com Picasso, Joan Miró, etc. Tots ells van realitzar els últims anys de la seva vida meravelloses obres d'art fruit de la seva evolució com a persones.
Crec que la meva avia tenia molta raó: Amb el pas del temps les persones ens fem GRANS.
Us deixo un bonic vídeo de Giberny, que és conserva tal com el va crear Monet.
Una maravilla,como siempre Elisenda,me fascina sobre todo Monet y su hermoso paraíso de Giberny,tan bien retratado en sus obras,como espejos del alma de su autor:que son si no los cuadros,reflejos de lo mas intimo y a la vez universal de nosotros mismos,aunque sean retratos o paisajes reales siempre llevan el sello del espiritu que los mira y los traslada al lienzo....
ResponEliminaGracias por compartir una vez mas la Belleza-Sabiduria-Creatividad:Patrimonio de la Humanidad,y estos rincones de tu alma que son igualmente espejos de tu gran sensibilidad...
Un gran abrazo "virtual",gracias a la magia de Internet que hace posible coincidir almas mas alla de lo geografía....Soy afortunada de conocerte..
Bon dia!!!!
Creo como Ana que la magia de Internet hace posible el encuentro de almas gemelas que de otro modo nunca nos hubiéramos encontrado
ResponEliminaUna entrada preciosa para este comienzo de Primavera
Besos
Una entrada interesantíssima, Elisenda, m'ha encantant. El poema de Monet té tant significat... Petonets.
ResponEliminaHOLA QUERIDA ELISENDA
ResponEliminaGRANDES PINTORES, ESPECIALMENTE ME GUSTA MÁS MONET, BUENO ES EL MAESTRO DEL IMPRESIONISMO. TODAS SUS OBRAS SON FANTÁSTICAS, MARCO DE UNA NATURALEZA IMPREGNADA DE INSTANTES SUBJETIVOS, DE AMOR POR UNA VOCACIÓN...
UN BESITO QUERIDA AMIGA.
Feliz Primavera
ResponEliminaBesos y un abrazo lleno de flores
Buff, Elisenda, quin alé d'optimisme pels que ens pensem que ens estem fent vells ..... De vegades ja veig que em faig gran, però de vegades la vellesa es fa evident i implacable. És bo que algu et recordi la GRANDESA ... Un petó ben fort!
ResponEliminaGRACIAS QUERIDA AMIGA POR VENIR SIEMPRE A MI RINCONCITO, POR COMPARTIR TANTAS COSAS QUE FORMAN PARTE DE LA AMISTAD QUE NO TIENE DISTANCIAS.
ResponEliminaUN BESO GRANDE.
Gracias querida Elisenda por venir a tomar el té conmigo, el de todos los martes, es una forma de sentirnos más cerca, aún a la distancia, de compartir momentos breves de felicidad.
ResponEliminaUn beso grande.
GRACIAS POR TU HUELLA QUERIDA AMIGA
ResponEliminaFELICES PASCUAS
UN BESO Y UN ABRAZO
Este reportaje es un regalo para el alma y los sentidos,
ResponEliminamil gracias
me has hecho tan bien...
felicitaciones
abrazos
^^