Malgrat la nevada, la presentació del llibre ha sigut tot un èxit!
Exposició dels quadres / il.lustracions del llibre "ElJardí de les Dreugels"
Introducció a càrrec de la Consellera de Cultura i Afers Socials d'Encamp, Hble. Sra. Olga Areny
Gràcies a tots!
Adjunto nota de premsa
L'autora Elisenda Ortega presenta la seva darrera obra 'El jardí de les Dreugels' a la sala d'exposicions del Comú d'Encamp
Dimecres 01/12/2010
Aquest dimarts s’ha presentat la darrera obra de les autores Elisenda Ortega i Maria Àngels Tàpies, ‘El jardí de les Dreugels’. L’escenari escollit ha estat la sala d’exposicions del Comú d’Encamp. L’acte, on hi han assistit unes 40 persones, ha estat presidit per la Consellera de Cultura, Olga Areny. Areny les ha felicitat per haver aconseguit crear una història que entrellaça perfectament la poesia, la fantasia i la imaginació, tant a nivell del text com de les il·lustracions que hi apareixen.
Per la seva part, l’autora Elisenda Ortega, ha comentat que el llibre es basa en les Dreugels, uns éssers fantàstics que viuen a les arrels del Castell d’Oliana. Tal i com explica la seva autora, s’ha creat una llegenda a partir d’històries de la gent gran i altres llegendes dels Pirineus. El que s’ha fet, diu Ortega, és transformar en paraula escrita i imatge aquest ideari col·lectiu. El resultat és un conte breu que inclou una sèrie de somnis i imaginaris. ‘El jardí de les Dreugels’ no deixa de ser la plasmació escrita de diversos sentiments, convertits, ja, en una llegenda més de la zona d’Oliana.
Posteriorment, s’ha mostrat una projecció que porta per nom “Les Dreugels i el Castell d’Oliana” que explica, precisament, les llegendes que envolten aquestes misterioses criatures. També s'ha pogut veure una petita mostra de quadres on apareixien aquests éssers fantàstics.
Autores:
Elisenda Ortega i Matas (Barcelona, 1957) Llicenciada a la Facultat de Belles Arts de la UB. Vinculada des de molt jove al poble d'Oliana, actualment viu a Sant Julià de Lòria, Principat d'Andorra, on treballa com a professora de restauració i decoració pictòrica a l'Escola d'Art del Comú d'Encamp.
Maria Àngels Tàpies i Puig (Oliana, 1958) Llicenciada en Filologia Catalana, UB de Barcelona. Actualment viu a Eplugues de Llobregat (Barcelona) i treballa com a professora de llengua i literatura a l'IES Olorda de Sant Feliu de Llobregat.
El proper 30 de novembre de 2010, a les 20h, a la sala d'exposicions del Comú d'Encamp, farem la presentació del llibre "El jardí de les Dreugels" i la projecció de l'audiovisual "Les Dreugels del Castell d'Oliana".
Allò que fem a la terra ens ho fem a nosaltres mateixos. No hi ha separació tots estem interconnectats. Perquè ens fem això? Perquè no ens estimem?
Saber i viure, es a dir: saber viure. I això no s'ensenya enlloc, és el que hem vingut a apendre. Però si no sabem estimar-nos, com hem d'estimar als altres? I si vivim en la solitud del que no estima, com hem d'estimar la natura i a tots els éssers vius?
Hi ha una profecia dels indis Cree que diu:
"Només quan s’hagi tallat l'últim arbre, només quan s'hagi enverinat l’últim riu, només quan s'hagi pescat l’últim peix; tan sols llavors l'home blanc descobrirà que els diners no son comestibles."
De què ens serveix la vida si no aprenem de l'experiència?
Potser ja és temps de lluitar per ser éssers humans creatius en lloc de destructius. Creiem que estem sols, que som poca cosa per poder canviar res, però el cert és que som molts els que pensem així, molts els que volem una revolució per la pau. Però el primer pas és la construcció de la pau interior de cadascun de nosaltres.
No hem d'oblidar que la humanitat no ha arribat fins aquí per les seves eleccions violentes i mesquines, sinó per la seva cooperació, empatia, compassió, generositat, i sobretot amor.
Diu un proverbi xinés:
" Si hi ha llum a l'ànima hi haurà bellesa en la persona; si hi ha bellesa en la persona hi haurà harmonia a la casa; si hi ha harmonia a la casa hi haurà ordre a la nació, i si hi ha ordre en la nació hi haurà pau al món."
De dins enfora. Només així podrem millorar-nos i millorar el nostre món.
És la passivitat de la "gent bona" la que fa que uns pocs dirigeixin el nostre món. Els hem donat el poder per fer i desfer al seu gust i ens ho mirem com a impotents espectadors! Tanquem els ulls a alló que no volem veure; els "dolents" sempre són els altres i nosaltres en som les victimes.
M’entristeix la meva passivitat. Què estic fent per millorar el món? M’he instal·lat a la comoditat?
No som incomplerts, som TOT i formem part del TOT universal, només que no ho sabem o no ho recordem.
Tots tenim un tresor dins nostre, alguns més amagat que d'altres, és cert, però hi és i si el busquem el trobarem, sens dubte, i llavors serà més fàcil veure el tresor que guarden els altres, com Michael Jackson, un ser estrany, controvertit i, sobretot desconegut, però capaç de deixar-nos una obra tan magnífica com aquesta.
Aquí teniu el vídeo promocional de les primeres "Nits d'Estiu al Castell d'Oliana" Va ser una nit on la màgia de les Dreugels es va materialitzar.
Espero que us agradi!